IEDERE DONDERDAG, DE DAG WAAROP MIJN ZWANGERSCHAP WEER PRECIES EEN WEEKJE VERDER IS (VANDAAG alweer 28 WEKEN), DEEL IK EEN ZWANGERSCHAPSBLOG MET JULLIE. DEZE WEEK WIL IK HET EVEN HEBBEN OVER iets waar ikzelf de kriebels van krijg: de moedermaffia.

Ik denk dat het krijgen en hebben van kinderen je kwetsbaarder maakt dan wat dan ook. Ik denk ook dat geen enkele moeder (of vader) perfect is. Je hebt een beeld van hoe je je kind op wil voeden en wat voor ouder je hoopt te zijn. Maar ik denk dat je nooit 100% zeker weet of je het goed doet. Dat je vaak genoeg twijfelt aan jezelf en je manier van opvoeden.

Op de een of andere manier lijken er dan toch ook nog moeders (en vast ook vaders) te zijn die er een uitdaging van maken om andere moeders nog kwetsbaarder en onzekerder te maken. Google een eenvoudige vraag over je zwangerschap, bevalling of opvoeding en je krijgt tientallen ongezouten meningen van moeders die denken dat hun manier de enige manier is. Een beetje de situaties uit De Luizenmoeder, maar dan minder lachwekkend.

Beval je met een ruggenprik? Dan telt het niet! Geef je geen borstvoeding? Schandalig! Geen wasbare luiers? Milieuvervuiler! Vaccineer je je kind? Mishandeling! Vaccineer je je kind niet? Ook mishandeling! Slaapt je kind bij je op de kamer? Dan verwen je hem of haar. Slaapt je kind op zijn of haar eigen kamer? Dan zul je nooit een band opbouwen. Het is eigenlijk nooit goed genoeg.

Ik wil bij deze dus even voorstellen dat we allemaal keuzes zullen maken die het beste bij onszelf passen en daardoor ook goed zijn voor onze kinderen. Ik denk dat je niets beter kunt doen dan met liefde voor je kind EN jezelf zorgen. Vergeet vooral dat laatste niet. Zo leert je kind ook wat zelfliefde is 🙂

28 weken update

Mijn buik lijkt groeispurten te maken en mijn lijf gaat steeds een beetje meer protesteren. Ik ben deze week daarom voor het eerst naar een oefentherapeut geweest, om met wat oefeningen en bewustwording hopelijk minder last te krijgen van de pijntjes rond mijn bekken.

Daarnaast kunnen we eindelijk bijna gaan beginnen aan de babykamer. Inmiddels wordt het zelf verven van de muren misschien wel een beetje lastig, omdat mijn lijf dus echt begint te protesteren. Maar ach, we zullen zien wat wel lukt en gelukkig heb ik genoeg lieve mensen om me heen om te helpen 🙂

Deze week kwam het kraampakket van CZ binnen en dat is stiekem best een beetje angstaanjagend, haha! Maar hé, komt helemaal goed, ik ben niet de eerste en ook niet de laatste die moet bevallen!

Eerst nog even de laatste maanden wachten… Mijn geduld begint op te raken, moet ik bekennen 😉

X Nikki