IEDERE DONDERDAG, DE DAG WAAROP MIJN ZWANGERSCHAP WEER PRECIES EEN WEEKJE VERDER IS (VANDAAG 38 WEKEN), DEEL IK EEN ZWANGERSCHAPSBLOG MET JULLIE. DEZE WEEK VERTEL IK JULLIE OVER de boeken die ik heb gelezen met betrekking tot de zwangerschap.

Zoals mijn trouwe volgers al wel weten, ben ik een behoorlijke boekenwurm. Dat is op school altijd best goed van pas gekomen en ik haal er nog steeds veel voordeel uit dat ik graag lees. Ook met betrekking tot de zwangerschap, wilde ik natuurlijk wat leesvoer hebben. In de hoop dat ik daarmee informatie op zou doen en zo goed mogelijk voorbereid was op de zwangerschap, bevalling en het moederschap. Vandaag deel ik met jullie welke boeken ik heb gelezen.

Het babynamen boekje

Uiteraard was ik als trouwe fan van het ouderwetse inkt en papier niet van plan om een babynaam alleen op de digitale manier te gaan zoeken. Ik heb dus lekker ouderwets ‘Het babynamen boekje’ gekocht en ben met pen en papier een lijstje gaan maken van namen die ik leuk vond. De naam die het uiteindelijk wordt, staat overigens niet (hetzelfde gespeld) in het boekje dat we hebben… Spannend hè 😉

Vrije geboorte

Van mijn schoonzus heb ik het boek ‘Vrije geboorte’ geleend van Anna Myrte Korteweg. Mijn schoonzus was hier erg enthousiast over en raadde mij aan om het ook eens te lezen. Het gaat vooral over de vrijheid die je als vrouw hebt en neemt om zelf (voor zover mogelijk) de touwtjes in handen te hebben met betrekking tot de bevalling. Naar mijn zin heeft de schrijfster van dit boek iets té veel op de barricaden gestaan om thuisbevallingen te promoten, maar ik kon me in veel dingen in het boek wel vinden. Af en toe voelde ik me alleen bijna schuldig vanwege het feit dat ik níet thuis wil bevallen. Maar dat kan ook met mijn hormonen te maken hebben, haha!

Perfecte moeders bestaan niet

Toen ik in december een bezoek bracht aan dr. Knol, gynaecoloog te Breda, omdat ik me niet helemaal lekker in mijn vel voelde met alle hormonen, raadde hij me aan om het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’ van Diana Koster te lezen.
Dokter Knol had al snel in de gaten dat ik behoorlijk perfectionistisch ben en daarmee vooral mezelf nogal eens in de weg zit. Dit boek is wat mij betreft dan ook echt een aanrader voor vrouwen zoals ik, die altijd alles goed willen doen. Het is echt niet de oplossing wanneer je te maken hebt met een serieuze zwangerschapsdepressie, dan zul je extra hulp nodig hebben. Maar het is wel een hulpmiddel om alles weer eens even te relativeren en in het juiste perspectief te zien.

De geboorte van een moeder

Met Kerstmis kreeg ik van mijn schoonouders het boek ‘De geboorte van een moeder’ van Daphne Deckers. Dit staat vol met verhalen en adviezen van Daphne, geschreven vanuit haar eigen ervaringen. Ik was van tevoren wat terughoudend, omdat ik van die ‘adviezen’ en ‘ervaringen’ soms een beetje de kriebels krijg. Sommige moeders kunnen namelijk nogal drammend zijn in hun advies en dat is iets waar ik absoluut niet tegen kan. Daphne vertelt alles gelukkig echt vanuit haar perspectief en vol respect voor moeders die andere keuzes maken. Het komt er vooral op neer dat zelfs iemand als Daphne Deckers, die er voor de buitenwereld misschien uitziet alsof alles vanzelf gaat en alsof ze een perfect leventje heeft, ook als moeder ‘maar wat deed’, om het zo te zeggen. Nobody’s perfect 🙂

Bevallen met hypnobirthing

Al vanaf het begin van mijn zwangerschap was ik erg benieuwd naar hypnobirthing. Ik vond het zo interessant dat je door middel van een soort hypnose zo ontspannen mogelijk zou kunnen bevallen. Maar een zoektocht op internet en een kijkje in mijn portemonnee, deden mij besluiten om uiteindelijk geen hypnobirthing cursus te volgen. Toen ik het boek ‘Bevallen met hypnobirthing’ van Helianthe Rusken bij mijn schoonzus thuis zag staan, greep ik meteen mijn kans om dit dan wel te lezen. Wie weet zou ik hier, zonder verdere cursus, ook al wel wat aan hebben.
Achteraf gezien vond ik het zeker een interessant boek, maar voor iemand die – net als ik – bijvoorbeeld ook zwangerschapsyoga doet, staat er weinig nieuws in. Als aanvulling op dat ene uurtje yoga in de week, vond ik het wel fijn. Je bent er toch weer wat vaker en bewuster mee bezig.

38 weken update

Vandaag ben ik dus precies 38 weken zwanger en ben ik al behoorlijk aan het aftellen. Hoewel de zwangerschap nog steeds voorspoedig verloopt en mijn lijf eigenlijk alles goed aan kan, begin ik ongeduldig te worden. Ik heb namelijk inmiddels echt wel dagelijks last van mijn rug en mijn bekken. Slapen is ook niet meer heel erg gemakkelijk met zo’n bolle buik en ik merk ook dat ik mentaal gewoon klaar ben voor die kleine. Ik trek me steeds een beetje meer terug in huis, heb minder behoefte om anderen te zien en ben echt een nestje aan het bouwen voor mezelf. En daar geef ik lekker aan toe!

Het is nu echt maar afwachten wanneer de kleine het startschot geeft en dat vind ik als controlfreak nog wel het moeilijkst, merk ik. Hoewel ik rationeel heus wel weet dat ze komt, wanneer ze er klaar voor is, krijg ik dat emotioneel nog niet zo goed uitgelegd aan mezelf. Ik vergelijk het een beetje met de situatie dat ik heel goed heb getraind voor een halve marathon, waar ik naar uitkijk. Maar dat ik niet weet wanneer ik die halve marathon dan daadwerkelijk ga lopen. Alsof de wedstrijdorganisatie ieder moment van iedere dag contact op kan nemen met de mededeling: ‘JE MAG NU!’. Geduld, geduld, geduld dus…

X Nikki