de afgelopen maanden ben ik erg egoïstisch. Ik ben vooral bezig met mezelf. Zo lees ik boeken over geluk, vooral bedoeld voor mijn eigen geluk. Ik luisterde een podcast over burn-outs en kwetsbaarheid. En ik heb ook nog een nieuwe uitdaging bedacht (of aangenomen) voor mezelf, die best wel wat tijd zal gaan kosten.

Zoals jullie laatst konden lezen, at ik begin maart een week lang geen vlees of vis. Niet omdat ik spontaan vegetariër wilde worden, maar omdat het de Nationale Week Zonder Vlees was en ik me wel bewust ben van de invloed die de huidige vleesindustrie heeft op het milieu. En daar kan ik in mijn eentje echt niet zomaar iets aan veranderen, maar ik kan me er wel bewuster van worden. En zo zijn er zoveel dingen.

Die week ging ik ook uit eten met oud-collega’s en had ik het er met hen ook over dat ik een week geen vlees had. Ieder had daar zo zijn eigen mening over, en dat is prima. Op het eind van de avond zei ik nog ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ tegen een van de collega’s. Hij gaf toen aan dat mijn perfecte wereld er waarschijnlijk anders uit ziet dan die van hem. Dat geloof ik direct. Maar het punt blijft hetzelfde: als jij de wereld om je heen wilt veranderen, ga dan iets doen. Voor jezelf. Want je kunt de wereld niet perfect maken voor iedereen.

Daarom ben ik nu dus meer met mezelf bezig. Ik wil namelijk best wel wat veranderen in de wereld, maar vooral in mijn eigen wereld. Ik kan geen oorlogen stoppen door over burn-outs te schrijven. Maar ik kan er misschien wel een paar mensen mee helpen. Ik kan ook geen hongersnood tegengaan door zelf een week geen vlees te eten. Maar ik kan wel mijn best doen om zelf in ieder geval zo veel mogelijk te leven volgens de principes die in mijn ‘perfecte wereld’ zouden bestaan. Denk niet meteen te groot, maar ik kleine stapjes.

En daarom ben ik eerst aan mezelf aan het werken. Om hopelijk in de toekomst anderen ook te helpen. Of misschien nu al wel, wie weet. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat je aan jezelf moet willen werken om anderen te kunnen helpen. Om het wat concreter te maken, zal ik ook even met jullie delen wat ik in mijn eigen leven wil veranderen.

  • Minder Netflix en andere onzin. Ik werk thuis en dat is super fijn, maar zorgt er ook voor dat Netflix om de hoek is. Mijn lunchpauze duurt soms onbedoeld wat langer dan gepland. En tot nu toe heeft dat geen invloed op mijn werk, of de hoeveelheid werk die ik verzet, maar wel op mijn tijd. Ik verdoe mijn tijd vaak met Netflix, terwijl ik blijer word van een rondje wandelen of gezellig met iemand bijkletsen die ik lang niet heb gezien;
  • Niet meer snoozen. JA ECHT! Als mijn vriend dit leest (kleine kans), dan gelooft ie zijn ogen niet. Ik garandeer ook niet dat het meteen lukt, maar ik hoop wel dat ik dat snoozen iedere ochtend er uit krijg. Als de wekker gaat, wil ik wakker worden en fijn aan de dag beginnen.
  • Beter slapen. En dat minder snoozen, gaat waarschijnlijk beter lukken als mijn nachtrust beter is. Dus minder tv kijken in bed, maar bijvoorbeeld een boek lezen.
  • Meer sporten. Het klinkt alsof het 1 januari is, maar niets is minder waar. Ik neem momenteel een paar kilootjes meer mee dan vorig jaar en hoewel ik nog steeds gezond ben en niets te klagen heb, weet ik dat ik me beter voel als ik minder weeg en meer sport. En dan het liefst in de ochtend.
  • Minder snoepen. Ik zeg soms lachend dat ik op een avond een reep Tony’s Chocolonely op kan eten. Daardoor denken mensen soms misschien dat dat een grap is. Is het niet. Echt niet. Niet goed. Ik voel me naderhand alleen maar schuldig en bij de laatste stukjes proef ik niet eens de smaak meer goed! Zonde van de chocolade en van mijn lijf.
  • Meer plannen. Ik denk dat deze voornemens allemaal wat beter gaan lukken, wanneer ik mijn dagen beter plan. Ik houd van lijstjes en dingen afstrepen, dus dat zal me wel motiveren. Dan sta ik er ook weer wat meer bij stil wat mijn doelen zijn. Iemand een weekplanner – op papier, houd ik van – die aan de raden is?
  • Meer lezen. Op dit moment vind ik vooral boeken interessant over geluk en het volgen van je dromen, maar ik wil ook nog het ‘nieuwe’ boek van Astrid Holleeder lezen en ben ook een Shopaholic-serie-fan 😉 Genoeg te lezen!
  • STEMMEN! Yep, woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ik ga braaf naar de stembus. Verbeter de wereld, begin bij jezelf 😉

X Nikki