Ken je dat gevoel dat je jezelf helemaal gek maakt, alleen maar door bepaalde gedachten? Dat je dingen niet wílt denken, maar de gedachte niet tegen kunt houden?

Ik kan je gerust stellen: dat stemmetje in je hoofd, je gedachten, dat ben jij niet. Als je een keer naar over iemand denkt, wil dat niet zeggen dat jij een naar persoon bent, omdat je zo over iemand denkt. Dat doet je brein. Niet jijzelf. En dat klinkt misschien lekker makkelijk, want dan kun je dus alles over iedereen denken. Dat is het ook.

Je kunt alles over iedereen denken. Ik kan door de stad lopen en dan stuurt mijn brein een stemmetje in mijn hoofd dat denkt ‘zij ziet er mooi uit, veel mooier dan ik’. Uiteindelijk wordt niemand vrolijk van die gedachte. Je kunt je gedachten niet helemaal sturen, maar wel zelf bepalen wat je ermee doet. Vervang die gedachte bewust door een andere gedachte, bijvoorbeeld ‘zij ziet er mooi uit, maar ik ook’.

Hoezo ben je dan niet je gedachten? Je denkt toch zelf? Nou, eigenlijk dus niet. Je brein denkt. Je brein stuurt die stemmetjes in je hoofd. En je kunt je brein daar wel in sturen, door bewust andere gedachten te denken. Maar soms komen ook gedachten vanzelf op, die je niet bewust hebt gedacht/bedacht.

Eigenlijk is het heel simpel: alles wat je kunt waarnemen, ben jij zelf niet. Dat leerde ik uit het boek ‘De Logica van Geluk’ van Mo Gawdat. Je spiegelbeeld: ben jij niet. Dat is een reflectie van hoe je eruit ziet. Niet van wie je bent. Je kunt niet zijn wat je waarneemt. Je kunt geen bank of stoel zijn. Je kunt niet de aarde zijn. Dat zijn natuurlijk hele andere vergelijkingen dan je gedachten, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Je kunt je gedachten wel waarnemen en sturen, maar je bent ze niet. Dat zou namelijk betekenen dat je niet meer bent als je stopt met denken. Dus als jij een keer mediteert en probeert je hoofd juist leeg te krijgen, te stoppen met denken, dan zou je ineens niet meer zijn? Terwijl je dan misschien wel meer jezelf bent dan ooit.

Probeer je dus niet teveel te laten beïnvloeden door je gedachten. Stuur je gedachten op zo’n manier dat je er zelf gelukkiger van wordt.

X Nikki